maanantai 9. helmikuuta 2015

(suunnilleen) sunnuntaisarja 7/12: kuituja kuituja!

Niin taas vierähti viikko ja ylikin, enkä ole tänne blogin puolelle kerennyt mitään päivitellä. Sunnuntaisarjakin alkaa jo perinteisesti ilmestyä jossain sunnuntain lähipäivinä.

Tällä kertaa ajattelin kirjoitella kuitujen saannista. Kuiduthan ovat muun muassa laihduttajan paras kaveri, eli jos siihen kuuluisaan kesäkuntoon on vielä matkaa, nyt kannattaa olla tarkkana.

Kuidut ovat hiilihydraatteja tai niiden kaltaisia aineita. Kroppamme ei pysty hyödyntämään kuituja eli ne eivät imeydy kroppaamme. Siispä emme saa niistä energiaa, kaloreita. Laihduttajille tämä on tietysti tosi hyvä uutinen, sillä laihdutushan perustuu yhteen simppeliin periaatteeseen: on syötävä vähemmän kaloreita kuin kuluttaa.

(No, ei se aina ole noin yksinkertaista, mutta ei takerruta nyt tähän.)

Kuitu täyttävät vatsaa ja saa meidät tuntemaan itsemme kylläisiksi. Kuitu myös alentaa kolesterolia, vähentää sepelvaltimotaudin ja tyypin 2 diabeteksen riskiä, tasapainottaa verensokeria ja edistää vatsan toimintaa. Olenpa jostain lukenut, että kuitu saattaisi ehkäistä syöpääkin. Mainio juttu tuo kuitu! Mistä sitä saa?

Kuitua saadaan vain kasvikunnan tuotteista: vihanneksista, hedelmistä, marjoista ja viljatuotteista. Runsaskuituisia elintarvikkeita ovat muun muassa täysjyväleivät, -pasta ja -riisi sekä pavut, linssit, herneet ja siemenet. Leipää ja sen sellaista valitessa kannattaa todella kiinnittää huomio siihen, että kyseessä on täysjyvätuote.

Kuidun saantisuositus on miehillä vähintään 35g, naisilla vähintään 25g. Omaa kuidunsaantiaan voi arvioida esimerkiksi Leipätiedotuksen Kuitutestillä, siihen pääset tästä. Oma kuitumääräni oli tuon testin mukaan noin 40g. Kiloklubiin ruokapäiväkirjaa täytellessäni kuidunsaanti oli myös tätä luokkaa, taisipa olla joinain päivinä jopa yli 50 g. Täysjyvätuotteet ja laadukkaat hiilarit ovatkin jo jokin aika sitten lunastaneet paikkansa ruokavaliossani, toivottavasti pysyvästi.

Mikä oli sinun kuidunsaannin arviosi? Tarvitseeko tsempata vai joko kuituasia on hyvällä mallilla ruokavaliossasi?On tuo luonto vaan ihmeellinen ja mahtava juttu. Mitä kaikkia herkkuja siellä meille kasvaakaan - ja vielä herkkuja, jotka tekevät meille hyvää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti