sunnuntai 15. helmikuuta 2015

sunnuntaisarja 8/12: laskiaispullat pannaan!

Muistatteko ne ajat, kun vähintään joka toinen ihminen tuntui karppaavan? Onneksi karppausbuumi taitaa olla jo mennyt ohi. Monille karppauksesta jäi kuitenkin jäljelle jonkinlainen "hiilihydraatit ovat pahoja"-asenne. Mutta eivät ne ole. On vaan olemassa erilaisia hiilihydraatteja: hyviä ja sitten vähän vähemmän hyviä (surkeita).

Me tarvitsemme hiilihydraatteja, ainakin vähän. Ihmisen hiilihydraattitarve on 2-10 g/kg/vrk. Tarve riippuu hyvin pitkälti siitä, kuinka aktiivinen olet töissä ja vapaa-aikana. Ruumiillista työtä tekevä, pitkiä lenkkejä juokseva ihminen tarvitsee hiilareita tietysti enemmän kuin toimistotyöntekijä, joka ajaa kotiin autolla ja viettää iltansa sohvalla. Mutta myös se paljon istuva toimistotyöntekijä hyötyy hyvistä hiilihydraateista, muun muassa kuidun saannin kautta.

Hiilihydraattien välttelyn sijaan kannattaisikin kiinnittää huomio hiilihydraattien laatuun ja siihen, mistä omat hiilihydraattinsa kerää. Kasvisten ja kokojyvätuotteiden käyttö on tosi hyvä juttu, hiilareiden haalinta leivoksista ja muista sokeriherkuista ei niinkään. Siksi mä kannustankin ensi viikolla miettimään sitä, onko sun syömät hiilarit laadukkaita vai ei.

SYÖ täysjyvätuotteitä - ÄLÄ SYÖ piirakoita ja pasteijoita
SYÖ kasviksia - ÄLÄ SYÖ valmisruokia ja sokerijogurttia
SYÖ hedelmiä - ÄLÄ SYÖ karkkia, keksiä ja jäätelöä
SYÖ marjoja - ÄLÄ SYÖ laskiaispullia (joka päivä)

Tähän on pakko lisätä, että yksi (tai pari) laskiaispulla vuodessa on ihan ok, yksi laskiaispulla päivässä kuukauden ajan ei ole. Mikä siinä muuten onkin, että nykyisin kaikki sesonkituotteet, esimerkiksi juuri laskiaispullat, tulee kauppoihin kauhean aikaisin.. Eikö laskiaispullia voisi myydä vain esimerkiksi laskiaissunnuntain ja -tiistain välillä sekä hiihtolomaviikolla?!


Me käytiin tänään urheilupuistossa pulkkailemassa ja luistelemassa - ja syötiin sitten kotiin päästyämme laskiaispullat!

Ja vielä kommentti kaikkiin "no mutta mä ainakin laihduin karppauksella!"-ajatuksiin, joita tämä ehkä teissä herätti.
Olen joskus aiemminkin kirjoittanut tämän, mutta toistanpa sen taas: totta kai karppaus laihduttaa, jos sun ruokavalio on perustunut pullaan ja leipään ja sen sellaiseen. Karpatessa kun joudut jättää pois kaiken sen roskahiilihydraatin ja otat tilalle jotain muuta, toivottavasti laadukkaampaa, ravintoa. Lisäksi päivittäinen kalorinsaanti tippuu helposti, kun hiilihydraattipitoiset herkut tippuvat pois ruokavaliosta. (Sama käy usein myös silloin kun aloittaa viljattoman tai/ja maidottoman dietin. Ei vaan tule herkuteltua niin paljon, kun herkuttelu ei ole yhtä vaivatonta. Sen sijaan että ostat leipomosta sen 10 munkin pussin, joutuisitkin itse väsätä jonkin viljattoman ja maidottoman raakakakun. Kuka semmoista joka ilta jaksaa tehdä? No aika harva.)

Reipasta viikkoa kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti