lauantai 2. toukokuuta 2015

personal trainer suunnittelee, mutta asiakas tekee työt.

Vappuaattona tuli todistus postissa, joten nyt se on virallista: minä olen personal trainer ja PhysioTrainer. Jes!

Kippis!

Olen vasta aloittelemassa personal trainerin hommia, mutta jo nyt olen törmännyt useamman kerran samaan uskomukseen. Ihmiset luulevat, että kun palkkaa pt:n, saa superkunnon ja teräskropan. Sori, mutta ei välttämättä saa. Personal trainer voi kyllä tehdä sulle suunnitelman, jonka avulla saat hyvän kunnon ja timmin kropan, mutta pt ei voi tehdä työtä sun puolesta. Jos et ole itse valmis tekemään duunia, näkemään vaivaa, vähän ehkä kärsimäänkin niin mitään ei tapahdu.

Itse olen vuosia hakannut päätä seinään, kun edistymistä ei tunnu tapahtuvan salilla tai muuallakaan. Kyllästyn, vaihdan lajia, junnaan, kyllästyn, vaihdan lajia, junnaan, kyllästyn, palaan vanhaan lajiin takaisin.

Nyt olen treenannut pian kuusi viikkoa suht kurinalaisesti ja kappas, salipainot ovat kasvaneet tänä aikana huimasti. Lisääntyneen voiman huomaa kaikessa ja lihasmassaakin on tainnut tulla vähän lisää. Onko tämä mun personal trainerin ansiota?
No tavallaan on: hän on tehnyt mulle erinomaisen ohjelman, treeniä tukevan ruokavalion ja hän odottaa treenipainojen nousevan.


Ekan personal trainer-tapaamisen jälkeen oli vaikea saada tuo liukuovi auki, ei ollut enää treenin jäljiltä voimia. Mahtava fiilis!

Mutta.. Minä olen se, joka on tehnyt treenit ja katsonut mitä syö. Minä olen huolehtinut siitä, että treenit tulevat tehtyä ja että saan riittävästi lepoa. Keskiviikkoisin olen herännyt ennen kuutta salille, kun muuten en olisi kerennyt treeniä tekemään ja keskiviikon kohdalla lukee "sali". Olen istunut kahvilassa, pääsiäispöydässä ja ystävän luona omien eväiden kanssa (vähän nolostellen), olen unohtanut viikonlopun herkkuaamiaiset ja ravintolakäynnit. Olen joutunut kieltäytymään kivoista jutuista ja menoista, tyytynyt haaveilemaan vapaa-ajan puuhista ja nielemään sen, että herkkuja saa syödä vain tietyn määrän viikossa. Lisäksi olen joutunut tehdä hirveästi duunia pääni sisällä, jotta olen löytänyt itsestäni sen tsempin ja voiman, jota salitreenissä nykyisin tarvitsen.


Eväät aina mukana ja ruoka-ajat kellon mukaan, missä ikinä menenkään. Tässä lounas junassa matkalla tilitoimistoon yritysjutuista neuvottelemaan.

Olen tehnyt pirusti töitä ja muuttanut monta juttua elämässäni, koska haluan saavuttaa tavoitteeni.

Tarvitsin personal trainerin apua, koska en osannut olla itselleni pt. Osaan tehdä muille hyviä suunnitelmia ja salitreenejä, osaan olla hyvä pt, mutta en osaa olla itse itseni asiakas. Aloin neuvottelemaan: "ei kai oikeasti näin montaa toistoa?", "ei tätä tylsää aerobista varmaan ole pakko tehdä..?" ja niin edelleen. Nyt en neuvottele vaan teen mitä käsketään. Ei treeni aina tunnu mukavalta, päinvastoin. Harvoin tykkään lähteä tekemään aerobista treeniä ja salitreenit ovat välillä tosi tuskaisia, kun painot ovat raskaat ja lihaksissa polttaa. Mutta kun ammattilainen on miettinyt, että tänään pitää tehdä 4 x 6 maastavetoa tai 90 min kevyttä aerobista, mä tiedän sen olevan mulle hyväksi, se vie mua kohti tavoitetta ja siksi mä teen sen.


Nousee nousee..

Personal trainer on erinomainen apu tavoitteiden saavuttamiseksi, mutta ei se ole mikään oikotie onneen. Sinä itse teet työt.
Ja työnteko ei aina maistu, mutta harvoinpa mitään saavuttaa ilmaiseksi. On nähtävä vaivaa. On pidettävä mielessä tavoite ja työskenneltävä järjestelmällisesti sitä kohti. Ja usein on myös luovuttava jostain.


Istuin näin lähellä suklaata kokonaisen koulutusviikonlopun ajan. En ottanut yhtäkään palaa. Hyvä mä!

Otetaan esimerkki, tosi tyypillinen sellainen. Haaveena kiinteytyminen, treenikokoemusta salilta jo useamman vuoden ajan. Ruoka viikolla suht terveellistä, mutta viikonloppu pelkkää herkuttelua. Sitten palkataan pt. Saavuttaako tämä ihminen tavoitteensa käymällä pari kertaa viikossa salilla painoja heiluttelemassa, syömällä terveellisesti viikolla ja herkuttelemalla viikonloppuisin? Ei. Jotain pitää muuttaa. Pitää löytää uusi, tiukka asenne treenaamiseen. Nostat painoja, et heiluttele. Terveellinen ruokailu myös viikonloppuna, joku pieni herkku sallittu. Joku joutuu sulkea tv:n just silloin, kun lempparireality alkaa, sillä kehittymiseen vaaditaan myös lepoa. Toinen joutuu luopua perjantain kosteista tyttöjen illoista, sillä siideripullot ja grilliltä haetut ruoat eivät kuulu ruokavalioon ja krapula lauantaina estää treenien toteuttamisen. Kolmas opettelee heräämään aiemmin, jotta ehtii tehdä treeninsä ennen töihin menoa.


Mä olen opetellut tyytymään 150 g karkkia karkkipäivänä. Vaikeaa, mutta hyväksi mulle.

On opeteltava uusia juttuja. On muutettava tekemisiä. On luovuttava asioista. On suunnattava katse tulevaan, siihen hetkeen kun tavoite on saavutettu. On keskityttävä siihen hetkeen ja mietittävä: tavoite on tämän arvoista. Silloin saavuttaa tavoitteensa. Ja vaikka personal trainer on auttanut tavoitteen saavuttamisessa, asiakas on se, joka teki työn.

Sitten saa todeta: "hyvä minä! tein hyvää työtä." ja suunnata katse seuraavaan tavoitteeseen.

Mukavaa viikonlopun jatkoa!

2 kommenttia:

 1. Hei. Sun kirjoitus teki muhun suuren vaikutuksen ja itekkin pt:n työstä kiinnostuneena luin tätä mielellään!
  Kamppailen samaisen ongelman kanssa mikä näkyy sulla olevan ohi. Osaan ja psytyn vielä toistaiseks ilman kunnon koulutusta alntaamaan ystäville yms neuvoja ja vinkkejä kuinka parantaa salilla tuloksia ja kuinka päästä lähemmäks omaa unelmien kroppaa mutta miksei musta oo itteni kanssa siihen :D juuri se 'voinhan mä varmaan tänään skipata sen lenkin ja voinhan mä ehkä syyä herkkuja kun niitä nyt tässä mulle tarjotaan'. Heräsi ajatus että täytyy itsekkin kokeilla pt palveluja :) kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, Iida. Kiva, jos teksti herätti ajatuksia. Suosittelen kyllä lämpimästi kokeilemaan personal trainerin "piiskattavana" oloa. Etenkin jos haaveilet pt:n työstä niin onhan se hyvä tietää, miltä pt:n asiakkaana olo tuntuu. Tai ainakin mun mielestä se on ollut silmiä avaavaa monella tavalla. :)

   Poista