sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

sunnuntaisarja 11/12: rasvatonta sen olla pitää?

Rasva puhuttaa ja herättää monenlaisia mielipiteitä. Monet tuntuvat elävän edelleen siinä uskossa, että rasvaton = paras vaihtoehto, aina. Toiset taas vannovat aitouden nimeen: aitoa voita sen olla pitää, ei mitään keinotekoista margariinia. Ja sitten ovat ne ihmiset (myös minä), joiden mielestä kasviöljyjä kannattaa syödä paljon ja eläinperäisiä rasvoja ei niin paljoa. Ja sitten ovat vielä ne kaikki muut, joilla on joku erilainen näkemys rasvoista.

Mielipiteitä on siis monia enkä ainakaan minä voi sanoa että joku olisi 100 % juuri se oikea teoria. Itse uskon kuitenkin mm. Valtion ravitsemusneuvottelukuntaa ja siksi kerron teille rasvoista tällaista:

* Rasvaa tarvitaan: Jos rasvaa vältellään liikaa, voi seuraukset olla terveydelle haitallisia. Vähärasvaisessa ruokavaliossa erityisesti välttämättömien rasvahappojen (omega-3 & omega-6) saanti jää usein liian vähäiseksi.

* Rasvassa kannattaa panostaa laatuun: Syö mieluummin tyydyttymättömiä eli "pehmeitä rasvoja" (pähkinät, siemenet, kasvipohjaiset öljyt jne.) kuin tyydyttyneitä "kovia rasvoja" (eläinperäiset rasvat)

Unohda siis rasvaiset juustot ja jogurtit, valmisruoat ja sipsit ym. rasvaiset herkut. Valitse juustoista enintään 17% rasvaa sisältäviä tuotteita ja maito, jogurtit ym. enintään 1% rasvaa sisältävinä. Syö kalaa (ainakin pari kertaa viikossa), siemeniä, pähkinöitä ja kasviöljyjä ja käytä vähintään 60 % rasvaa sisältävää kasviöljypohjaista rasvalevitettä. Pyri saamaan rasvasta noin 25-40 % päivittäisestä energiansaannista. Älä kuitenkaan liiottele määriä vaan ota huomioon, että rasva on energiatiheää ravintoa. Tämä tarkoittaa sitä, että pienessä määrässä rasvaa on paljon enemmän kaloreita kuin suuressa määrässä kasviksia. Esimerkki: oliiviöljy 100g = 884 kcal, tomaatti 100g = 23 kcal. Sinun pitäisi siis syödä lähes neljä kiloa tomaattia saadaksesi saman määrän kaloreita kuin 100 g oliiviöljyä on! (Okei, tyhmä esimerkki, koska ei kukaan syö 100g oliiviöljyä. Mutta tajusitte varmaan idean?)

Rasvasta ja kalasta puheenollen.. Kävin tänään kiireellä kaupassa (olin kassalla vasta sulkemisajan jälkeen, sori!) ja tajusin aivan liian myöhään olevani pyörällä liikenteessä.

Siinä olikin sitten vähän miettimistä miten saan kaikki ostokset kotiin asti kuljetettua. Lohi pääsi lopulta perunoiden kanssa tarakalla olevan lastenistuimen kyytiin. Kaveri ei ollut kauhean tyytyväisen näköinen.
Ihanaa alkavaa viikkoa!
-S-

ps. Nyt kun blogi päivittyy aika harvoin niin ikävän yllättäessä muistakaa mun Instagram-tili (@siniliisa)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti